Salvana Fohlenmilch- kancatejet pótló csikótejpor

Az eredeti Salvana GMBH németországi cég, amely idén már 120 éve gyárt prémium minőségű takarmányokat és takarmány-kiegészítőket.

Minden állatfajnak kifejlesztett tejpor előállítása során elsődleges szempont a mai napig is, hogy a késztermék, tehát a tejpor a lehető leginkább egyezzen összetételében, a célállatfaj sajátosságaival.

Így a vásárlóink biztosak lehetnek abban, hogy ha csikójukat Salvana Fohlenmilch-el táplálják, a lehető legjobb megoldást választották a csikó anyjatej-pótlásának.

Magyarországon 1994 óta létezik a Salvana Kft., amely egyben azt is jelenti, hogy 30 éve elérhető hazánkban is a Salvana Fohlenmilch. Ez idő alatt sok felhasználói tapasztalat gyűlt össze nálunk, hála a visszajelzéseknek.

Ezt az oldal azért hoztuk létre, hogy ezeket a tapasztalatokat, „tudást” megosszuk azokkal, akiknél olyan probléma merült fel, ami miatt pótolni kell a kanca tejet.

fmkép
kicsicsó2

Milyen problémák lehetnek ezek? Az évek során több verzióval találkoztunk, ezek közül néhány sarkalatos:

 • A csikó megszületett, de nem fogadja el az anyja, emiatt nem jut hozzá a tejhez a csikó.
 • A csikó megszületett, de nincs teje a kancának.
 • A csikó megszületett, de sajnos a kanca elpusztult.
 • Szoptat a kanca, de a csikó nem fejlődik megfelelően, pedig lenne elég tej.
 • Kevés a kanca teje, ki kell egészíteni tejporral.
 • Egy sajnálatos verzió: Túl korán lett leválasztva az anyjától, nem tudja fenntartani még magát és fejlődését abrak-takarmánnyal és szénával.

Ha a csikó megszületett, de az anyja nem fogadja el, sajnos azzal a legtöbb esetben nem lehet mit kezdeni. Hallottunk már olyat, hogy szedálták a kancát, de ez a verzió is maximum annyira elég, hogy a föcstejhez hozzájut a csikó, ami nagyon fontos…

Ha a kancának nincs teje, azt elsősorban az állatorvos tudja kezelni. Elképzelhető, hogy akár 1-2 nap után beindul megfelelően a tejtermélés, de a csikó addig nem éhezhet.

Ha a kanca szoptatja a csikót, de az szemmel láthatóan nem fejlődik rendesen, akkor lehetséges kiváltani 2-3 szoptatást, Fohlenmilch csikótejporral. Mi azt szoktuk javasolni, hogy ebben az esetben, az ember reggel, délben, este adjon 1-1 adagot, és ne éjszaka etesse a csikót.

Minden tanulmány és tapasztalat arra mutat, hogy a csikókat nem célszerű és meglátásunk szerint nem szabad idő előtt leválasztani az anyjától, mert ebben az esetben a csikó fejlődése megállhat,

szakmaiasan megcsökkhet… Ennek a következménye: állatorvosi költség, plusz takarmány költség, valamint a tény, hogy a csikó soha nem fogja elérni azt a fejlettséget, amivel teljesértékű lóvá alakul.

Tehát, még ha aranyosnak is találja az ember a kiscsikót és szívesen megvenné és hazavinné, a döntés meghozása előtt mérlegelje, hogy mi a cél…

A Salvana Fohlenmilch csikótejpor adagolása, azaz, mikor mennyit?

Nos a legrosszabb esetből kiindulva, a csikót első napos korától kell táplálni tejporral…

Ez iszonyat nagy meló, de megéri!

Minden csikótejporos vödrön, illetve zsákon megtalálható az adagolás!!!

Az első hét napokra bontva, majd hetekre. Az első héten naponta 10-szer kell a csikókat táplálni, ez azt jelenti, hogy éjjel-nappal kb. 2-2,5 óránként kell megitatni velük az elkészített tejport. Amint lehet csökkenteni az etetések számát, a gazda érdekében érdemes az éjszakai itatások között nagyobb időintervallumokat kihagyni. Aki nevelt már gyereket, tudja milyen felkelni 2 óráként…

A keverési arányok betartása rendkívül fontos!

Nem véletlenül kezdtük úgy az elején, hogy az állatfaji sajátosságoknak megfelelő az összetétel! Évtizedek kutatásai alapján a fejlesztők pontosan tudják, hogy mikor mennyi tejport, mennyi vízzel kell összekeverni, a megfelelő összetétel miatt!!!

ÉS itt szögezném le rögtön! NEM szabad belekeverni semmi mást! Még ha netán az állatorvos mondja, akkor sem! Leírom mik szoktak a tanácsok lenni, általában olyanoktól, akik még sosem csinálták:

Tegyél bele:

 • szőlőcukrot
 • tojást
 • szóját
 • hogy olcsóbban gyere ki, fele adagot cseréld ki tejjel(bolti 2,8-as….ilyen tanács is vot)

Hülyébbnél, hülyébb ötleteket! Senki ne csinálja.

kicsicsó3
kiscsicsó

Mint, írtuk, évek óta foglalkozunk ezzel, ami azt is jelenti, hogy bizonyos szinten a türelmet is el lehet veszíteni a vásárlók továbbgondolásai miatt( „tettem bele még egy kis ezt azt, hogy még jobb legyen neki”). Sajnos vannak akik nehezen értenek a szóból és nem akarják elsőre meghallani a tanácsainkat. Nos nekik szoktam mondani és ezzel most nem leszek népszerű, de ezt megértik:

„ Tisztelt Vásárló! Amennyiben Ön nem fogadja el a tanácsainkat, hogy a terméket nem szabad semmivel sem hígítani, bővíteni, abban az esetben készítse elő az ásót, mert hamarosan szüksége lesz rá!”

És, hogy miért vagyok ilyen drasztikus?

Mert a csikó, akit megetet majd az általa felextrázott tejporral, olyan hasmenést kap, hogy pár napon belül kiszárad és elpusztult. Természetesen ezek a napok, főleg a csikónak, de éppeszű embernek is rendkívüli szenvedéssel járnak.

Tehát még egyszer! A tejpor a leírásban szereplő arányban kell a leíráson szereplő hőmérsékletű meleg vízzel csomómentesen elkeverni és megitatni!

Fontos még:

 • egyszerre csak egy adagot készíthetünk el, amit akkor rögtön meg is itatunk a csikóval
 • nem szabad újra melegíteni
 • nem szabad az itató edényzetben SOHA kint hagyni a csikónak, mondván: „ majd a maradékot később megissza!” NEM!!!!, mert felmelegszik, vagy lehűl a kevert tejpótló és hasmenést okoz!!! Hasmenés-kiszáradás-elhullás!
 • A gyors bekeverés érdekében szoktuk javasolni esetleg a botturmix használatát, gyors és csomómentes

Előfordul, hogy a csikót nem lehet rászoktatni a cumisüveg használatára, ez legtöbbszőr abban az esetben jellemző, ha már nagyobb, amikor használni kellene. Ha megoldható vödörből a megitatás, akkor célszerű, de hallottunk már olya kirívó esetről, hogy magasfalú tepsiből tudták csak megitatni. A cél az elfogyasztás, azt mindegy miből.

Volt olyan eset, hogy a csikó anyja akkor pusztult el, amikor a csikó már pár hónapos volt, evett már némi abrakot és szénát, de a tejpótlást nem volt halandó elfogadni. A gazdák itt úgy oldották meg, hogy a tejport az abrakra szórták és úgy ette meg a csikó.

Minden háznál más más szokások vannak, amik beválhatnak. De pár sarokponton nem lehet változtatni és ezek:

 • keverési arány
 • etetési hőmérséklet
 • egyszerre csak 1 adagot készítsünk el
 • semmi mást nem szabad a tejpótlóhoz tenni

Valójában nem bonyolult dolog, de igen ember igényes, tehát sok meló van vele. De csodás csikókat neveltek a gazdák ezzel a módszerrel az évek során, rengeteg képet, videót, sztorit kaptunk tőlük, amiket ezúton is köszönünk!