icon+(36) 30 992 4668Hívjon minket!

Csikónevelés Mesterfokon!

Ezt a cikket azért írtuk meg Önöknek, hogy elolvashassák az elmúlt évek tapasztalatait vegyítve a Salvana lónevelési programjával.

Alapesetben a kiscsikó természetes fejlődés mellett megszületik és a kanca a saját tejével eteti, mindaddig, amíg fokozatosan szilárd takarmányra áll át a csikó. Ez a viszonylag rövid időszak rettentően fontos! Amikor a csikó megszületik, hamar feláll és elfogyasztja a föcstejet, amely magas immunglobulin tartalmú. Az állatorvosok szokták javasolni, hogy ha tudjuk, hogy kiscsikó fog születni, legyen otthon mélyhűtött kolosztrum vagy azt pótló készítmény. Feltétlenül javasoljuk, hogy ha nem is tartanak otthon Salvana Fohlenmilch készítményt, mert bíznak abban, hogy a kancával és a csikóval minden rendben lesz, akkor is érdeklődjenek utána a környékbeli Lovasboltokban, Állatkórházakban, esetleg állatorvosoknál, hogy van-e náluk tartalékban csikótejpor. Abban az esetben ha ez elmarad, de mégis beüt a baj, hívjanak minket, és igyekszünk segíteni, hogy hol van legközelebb elérhető csikótejpor.

Sajnos előfordul, hogy a kanca az ellés során elpusztul és a csikó nem jut hozzá a föcstejhez sem. Ilyenkor nagyon fontos lenne immunglobulin pótló szert adni neki és mihamarabb a Salvana Fohlenmilch-hel pótolni a kanca tejet.

Előfordul olyan eset is, hogy a csikó gyengébb a vártnál és nem tud felállni, szopni, illetve olyan eset, hogy a csikó kimerül az ellés során, ezért nincs ereje felállni. Ilyen esetekre megoldás a 3 kg-os kiszerelés, amely pont akkora mennyiség, ami segít egy ilyen energia-hiányos helyzet megoldásában.

Sajnos egyre többször fordul elő, hogy a kanca a csikó 2 hónapos kora körül pusztul el, például a egy bélcsavarodás miatt. Ilyenkor is megoldás a Salvana Fohlenmilch, amely segítségével a csikó kondíció vesztés nélkül fejlődhet tovább.

Minden kanca nélkül való nevelés esetén javasoljuk, hogy a csikó mellett legyen másik ló is, akitől megtanulhatja azt, hogy mit ehet meg és mit nem, illetve, a megfelelő magatartást.

2-3 hetes kortól javasoljuk a Salvana Starter táp fokozatos bevezetését a csikó étrendjébe.

És most jöjjenek a vásárlóink tapasztalatai név nélkül:

  • az egyik első esetünk volt, amikor egy Szekszárdon született kiscsikó anyja elpusztult az ellés során és az akkori gazdája el akarta altatni, de ezt meghallva egy jólelkű hölgy úgy döntött, hogy felneveli a kiscsikót és megtartja. Rengeteg szabadidejét áldozta a kiscsikóra és a megspórolt pénzének nagy része és ráment, mert sajnos gyakran volt beteg a csikó, mivel nem jutott hozzá a föcstejhez. De végül csodás paripa lett belőle!
  • egy másik eset volt, amikor a csikó szépen megszületett a kanca is jól volt, de egy baleset során elpusztult és az akkor 2 és fél hónapos csikó árván maradt. A tenyésztője aggódva jött oda hozzánk Hódmezővásárhelyen a kiállításon, de szerencsére, mint mindenhol ott is volt nálunk Salvana Fohlenmilch és azonnal meg tudta etetni a kiscsikót. Viszont mivel addig a csikó csak azt tudta, hogy a kancától hogy kell a tejhez hozzájutni, nem fogadta el a cumisüveget. Ezután vödörrel próbálkoztak, de a vödörbe mélyen beledugta az orrát és mikor az orrán felszívta a tejpótlót, abból sem akarta elfogadni. Ezután a gazda megpróbálta egy 5 cm magas tepsiből itatni, mert abba nem tudta mélyre dugni orrát. Így megtanított a csikót, hogyan kell úgy inni, hogy az orrán nem szívja fel a folyadékot.
  • volt olyan ügyfelünk, akinek egy lova volt és a gyerekek kedvéért szerettek volna kiscsikót, de sajnos a kanca az ellés után nem fogadta el a csikót. Ők a nyaralásukat áldozták a kiscsikóra és felváltva etették minden nap.
  • előfordult olyan eset, hogy a kiscsikót csak későbbre várták és a csikó a karámban született meg, de mivel a karám talaja lejtett a csikó kigurult a karámfák alatt, átgurult a többi kanca karámjába, azok lenyalogatták róla a magzatmázat és a kanca csak órákkal később szagolhatta meg a csikóját, ezért már nem fogadta vissza. A Salvana Fohlenmilchel ez a csikó is életben maradt.
  • Számtalan esetben számolnak be a partnerek arról, hogy a tejporral nevelt csikó és a vele egyidőben született kancatejen felnőtt csikó között különbség látható. A tejporon nevelkedett nagyobb és erősebb. Ennek az az oka, hogy ezt a terméket sok éve használják már Németországban, ott ezzel kapcsolatban rengeteg a tapasztalat, tehát úgy fejlesztették tovább, hogy a legyengült, lesoványodott csikót felerősítse, és fejlődése töretlenül haladjon. Ez a fejlődés minden esetben folyamatos. A tejpótló fel van dúsítva vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segítik a tökéletes immunrendszer kifejlődését.

 

A továbbiakban szeretnénk bemutatni Önöknek a Salvana Takarmányozási programot csikótól az öreg lóig:

 

Pferdemineral   X X X X X X X X
Salvastar Ps   X X X X X X X X
Mineral Brix   X X X X X X X X
Leckerli     X X X X X X X
Multifit   X X X X X X X X
Kompakt Müsli       X X X X X X
Kompakt Müsli Youngster   X X       X    
Kalcium plus   X X X X X X    
Mini-Biki   X X X X X X X X
Meersalz   X X X X X X X X
Derby         X        
Favorit           X      
Super             X    
Junior     X            
Starter   X              
Fohlenmilch X X              
1 napostól 2 hetestől 1 éves kortól 3 éves kortól Sportlovaknak Hobbi lovaknak Vemhes kancáknak Beteg lovaknak Öreg lovaknak

 

Természetesen a felsorolt termékeken kívül vannak még kiegészítő termékeink, de azok speciális problémák megoldására vannak kifejlesztve, mint pl. a Salvana Hefenol emésztési zavar, illetve kólika kezelésére és elkerülésére ajánlott vagy a Salvana Eukatol, ami légúti megbetegedések megelőzésére illetve másodlagos kezelésére javallot.

 

Mindenképpen kiemelnénk ezen a ponton, hogy a Salvana mindig a megelőzést tartotta szem előtt és nem a betegség során alkalmazható gyógyszeres kezeléseket, amelyek sokkal jobban megviselik az állatot is és a gazdák pénztárcáját is!

Minden termékünket úgy fejlesztettük ki az évek során, hogy ezt a koncepciót tartottuk szem előtt!