Szakmai anyagok

Gyapjúrágás

Az idei tél keménységére sok panaszunk nem lehet, mégis alig várjuk az első, melengető napsugarakat. Így vannak ezzel a gazdasági haszonállatok is, amelyeknek át kellett vészelniük a bezártságot, a mozgáshiányt, a hiányosabb takarmányozást.

Hogy ez mennyire sikerült nekik, már a küllemük elárulja, ugyanis vannak olyan jelek, melyekre ilyenkor különösen figyelnünk kell. Ilyen ismérv például a bőr, a szőr állapota – a télen gyakoribb tartási hibák, valamint a külső élősködők, gombák főleg ezeket károsítják.
Nem mindegy, hogy a juhok gyapjú-rendellenességeit tartási, takarmányozási hiányosságok vagy külső élősködők okozzák. A gyapjúrágás oka lehet zsúfoltság, éhezés vagy egyoldalú takarmányozás, szálasok hiánya, egyoldalú szilázsetetés, ivóvízhiány, vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiány. Ilyenkor a felnőtt juhok egymást, a bárányok anyjuk gyapját rágják. A rágott területek alatt lévő bőr azonban ép, nem viszket. Nem így a rühösségnél, amikor a fertőzött felület erősen viszket. Elhanyagolt esetekben a gyapjú csomókban lóg, nagyobb területen ki is hullik, s ott a bőr is károsodik.
Szarvasmarhákon is gyakoribbak tél végén a különböző bőrbetegségek: az ekcéma, a tarlósömör, a rühösség és a tetvesség. A rosszabb tartási higiénia miatt a rövid állásokban tartott teheneknél farokbojtekcéma jelentkezhet: a bőr a vizelet, a trágyalé irritáló hatására túl érzékennyé válik, a hosszú szőrök kihullnak, a farokrépa bőre pedig kipirul, fájdalmasan megduzzad. A tarlósömör az egyévesnél fiatalabb borjak gombás betegsége. A szőr először a fejen, a szemek környékén foltokban hullik ki, később ezeken a területeken pörkök képződnek, majd a foltok továbbterjednek a nyakra, gáttájékra, néha más bőrfelületekre is. A bőr a foltok környékén hámlik, de nem viszket, ellentétben a rühösséggel, amikor a szőr kihullása, a bőr pörkösödése az egész testfelületre kiterjedhet és erős viszketéssel jár.
A sertések téli tartási viszonyait minősítheti bőrük állapota, a bőr színe, rugalmassága. Gyakori, hogy a fehér bőrű fajtákon látható bőrelváltozásokat a gazda az ilyenkor rosszabb környezeti higiéniával magyarázza, úgy látja, egyszerűen koszos az állat, pedig legtöbbször beteg. A malacok kenőcsös bőrgyulladását és nekrobacillózisát baktériumok okozzák, ha az ilyenkor gyakoribb hajlamosító tényezők is adottak: zsúfoltság, erősen szennyezett padozat, nedves alom, vas- és A-vitamin-hiány. Ha a bőr kipirosodása, korpázása, pörkösödése viszketéssel párosul, felkészülhetünk a rühatkák elleni védekezésre. Cikk: Szabadföld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük