Szakmai anyagok

A vitaminok fontossága a ló táplálkozásában

A táplálék-kiegészítők és vitaminok létfontosságúak szervezet optimális működésének szempontjából. A mai világban egy alma vitaminértéke sajnos nem ugyanaz, mint évekkel ezelőtt volt. Mindez a lovak etetését is befolyásolja.

Az elmúlt 20 évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma. Ma már fizikai képtelenség kizárólag az élelmiszereken keresztül szervezetünkbe juttatni a létfontosságú összetevőket. Éppen ezért szükség van táplálék-kiegészítőkre és vitaminokra.

 

fekete-lo-almat-eszik

 

A vitaminok és az ásványi anyagok két részét fedik le a lovak számára oly fontos 6 tápanyagnak (a másik négy: víz, szénhidrát, protein és zsír). A táplálkozástudományi szakértők szerint a legtöbb kifejlett, tenyésztésben nem lévő ló, amelyik csak könnyű munkát végez, a megfelelő minőségű legelőn magához tudja venni mind a hat tápanyagot, elegendő mennyiségben (só és víz biztosítása mellett). Ugyanakkor a legtöbb takarmány nyomelem tartalma alacsony, ezért önmagában ez a táplálkozás nem elég a lónak.

A lovak viszonylag kis mennyiségben igényelnek vitaminokat és ásványi anyagokat, ugyanakkor hiányuk esetén egészségügyi problémák jelentkeznek. A vitaminhiány, éppúgy, mint az embereknél a lovak esetében is különböző elváltozásokban mutatkozik meg. Lehetnek idegrendszeri tünetek, immunrendszer gyengesége, pata-bőr problémák, és mozgásszervi problémák. Tehát ha lovunknál szokatlan viselkedést, vagy betegségre utaló tüneteket tapasztalunk, nem feltétlen szervi elváltozás állhat a háttérben. A vitamin-túladagolás is ugyan olyan problémát okozhat, mint hiánya.

 

lo-almat-eszik

Összefoglalva a főbb vitaminhiányok-túladagolás és tünetei

 

A-vitamin: Inkább a vemhes kancákat és a csikókat fenyegeti. A napfényhiány és az elégtelen béta-karotin ellátottság vemhesülési zavarokat, életképtelen csikókat tartósan hasmenésessé teheti. Túladagolása csonttörési hajlamot, növekedés leállását okozhatja.

B-vitamin: Igen ritkán fordul elő ilyen jellegű vitaminhiány: gyengeség bőr, idegrendszeri tünetek jellemzik. Sörélesztő (10g/nap) néhány napon át való adása hatásos lehet. Túladagolása nem valószínű, mivel vízben oldódó vitamin, így a felesleg vizelettel kiürül.

 

kanca-es-csikoja

 

D-vitamin: Sokáig sötét istállóban tartott lovak, csikók esetében angolkór alakulhat ki. A ló nagyon érzékeny a D-vitamin túladagolásra! Étvágytalanság, mozgászavar, alakulhat ki.

Kalcium és foszforellátás zavarai: Csontlágyulás, csontritkulás. Felnőtt Öreg lovaknál, szegényes takarmányozás mellett mozgászavart, csontkinövést, csonttörési hajlamot létrehozva. Tetániás görcs, vemhes, ellés utáni szoptató kanca betegség, amelyet a vér kalciumhiánya okoz. Remegés, izzadás, apró izomrángások jellemzik.

Nátrium és klórhiány: Nagyfokú izzadás, elégtelen nyalósó adás étvágytalanságot, teljesítmény csökkenést, lesoványodást okoz.

 

fekete-lo-repet-kap

 

E-vitamin szelén hiány: Az E-vitamin izomvédő hatású. Hiánya kizárólag pillangósszénák etetése során alakul ki. Csikók alacsony súllyal születnek, gyakori a halvaszületés. Néhány hetes csikókban jelentkezhet légzészavar, szívműködési rendellenesség, gyors kifáradás, szapora légzés, farizom enyhe duzzanata. Vemhes kancának a második félidőben feltétlen szükséges az E-vitamin injekció adása.

Számos táp, müzli, táplálék-kiegészítő áll ma Magyarországon a lótartók rendelkezésére, amelyek tartalmazzák azokat a fontos vitaminokat, amikre lovainknak szüksége van.

Nagyon szeretik a lovak az édességet, kaphatnak, de csak nagyon keveset!

Nézd, milyen ízletesen eszi a ló az alábbi videón az almás toffe-t! 🙂

Cikk: Háziállat.hu

SALVANA MEGOLDÁS:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük