Szakmai anyagok

Hogyan neveljünk kiscsikót a kanca nélkül?

Szerencsére az esetek többségében az újszülött csikókat anyjuk tökéletesen ellátja, és elválasztásukig megfelelően tudja táplálni. Sajnos néha azonban előfordul, hogy a csikó egyáltalán nem, vagy nem elégséges ideig jut kancatejhez (a csikó anyja a szoptatás ideje alatt, vagy már elléskor elpusztul, nincs teje, vagy elrúgja, nem fogadja el csikóját). Ilyenkor emberi közreműködésre van szükség a csikó felneveléséhez, melyre több régi és új módszer is létezik.
Régi meggyőződés, hogy a mesterségesen felnevelt csikóból soha nem lesz teljes értékű ló, mert vagy visszamarad a fejlődésben, vagy felnövekedvén pszichés problémák jelentkeznek nála a szocializáció, a társas viselkedés elsajátításának hiányosságai miatt. Ez létező probléma, ugyanakkor odafigyeléssel és egy kis jártassággal ezek a problémák elkerülhetők, és az árva csikóból testben és lélekben egészséges, tökéletesen használható lovat nevelhetünk.
Az újszülött csikó táplálása
A csikónak a születést követően 2-3 órán belül tejre, vagy még inkább előtejre (colostrum) van szüksége. Ha ezen az időn belül nem jut táplálékhoz, csekély energiatartalékai kimerülnek, és vészesen leeshet a vércukorszintje. Az előtej nagy mennyiségben tartalmaz olyan antitesteket, amelyekre a csikó immunrendszerének nagy szüksége van, s melyek hiányában nagy valószínűséggel kaphat el számára végzetes fertőzéseket. Az időzítés azért is fontos, mert 18-24 óra elteltével a csikó nem képes az antitesteket hasznosítani az emésztőrendszeréből. Állatorvosunkat mindenképpen értesítsük, ha az ellést követően elpusztul a kanca, mert előfordulhat, hogy a csikót szondán keresztül kell táplálni, illetve 12-24 órán belül szükséges lehet az immunglobulin szint ellenőrzése, hogy megbizonyosodjunk arról, elegendő antitest van-e.
Etetés cumisüvegből
Ez a legkézenfekvőbb módja az árva csikó etetésének. A velük született szopási ösztön miatt könnyen hozzászoknak, bár azoknál a csikóknál, akiket még tudott szoptatni az anyja, támadhatnak nehézségeink, ilyenkor a vödörből való itatás, etetés könnyebb megoldást jelenthet (bár hasonlóan időigényes). A cumi kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy lehetőleg birka etető-cumit használjunk (a tehéné általában túl nagy), és a cumin lévő lyuk ne legyen akkora, hogy a tej magától kifolyjon az üvegből. Ha túl gyorsan jön a tej az üvegből, a csikó félrenyelhet, és a tüdejébe jutó tej miatt fennáll a tüdőgyulladás veszélye. A félrenyelés akkor is fenyegeti a csikót, ha rosszul tartjuk az üveget. Ne emeljük a csikó feje fölé, hanem álljunk vele szemben, és a cumit tartsuk nagyjából a kancacsecs magasságában.
Tejpótlók és tejporok
Előfordulhat olyan helyzet, mikor hirtelen kell valami táplálékhoz juttatnunk a csikót. Ilyen elsősegély lehet a tehéntej, bár túl kicsi a cukortartalma. Ezen úgy segíthetünk, ha a pl.: 2 %-os tehéntejhez literenként 2 kis kanál mézet adunk literenként. A legideálisabb megoldást a kecsketej jelenti, mert összetétele a legközelebb áll a ló tejéhez – de nehezebb hozzájutni, és drágább is.
A kereskedelmi forgalomban számos tejpor kapható, melyek alkalmasak a csikó táplálására. A legtöbb csikónak a széklete lazább lesz tápszeres etetés megkezdésekor – ez a probléma azonban idővel magától megoldódik. Amennyiben hasmenést tapasztalunk, a tápszer hígítása jelentheti a megoldást. Esetenként előfordulhat, hogy a csikó felfújódik, ilyenkor azonnal hagyjunk fel a tápszer etetésével, és forduljunk állatorvoshoz. Ugyanígy járjunk el egyéb tünetek (kólika, levertség, láz) jelentkezése esetén.
Szilárd táplálék bevezetése
A csikók nagyon jó utánzók. Ha az anyjukkal vannak, már 2 hetes korukban bele-belekóstolnak a takarmányba, csipkedik a füvet. Az elárvult csikó esetében később, egy hónapos korban kezdjük el a szilárd táplálék (jó minőségű, magas fehérjetartalmú zab) kínálását. 3-4 hónapos korukban teljesen be lehet szüntetni a mesterséges táplálást, és át kell térni szilárd táplálékra.

Nevelőanya, pótanya
A lehető legjobb megoldás, ha sikerül nevelőanyát, pótmamát biztosítanunk a csikónak, hiszen nem csak a legtökéletesebb táplálékot, de a legjobb nevelést, szocializációt is a kanca képes biztosítani a csikónak. Ezt több módon is megtehetjük: vagy egy, már nagyobb csikót leválasztunk az anyjáról, és a szoptatós kancához szoktatjuk a csikót, vagy gyógyszeres kezeléssel tejtermelésre serkentünk egy kancát.
Az utóbbi esetben kiválasztanak egy olyan meddő, vagy pillanatnyilag üres kancát, mely már nevelt fel csikót korábban, és szelíd, nyugodt alaptermészetű. A kiválasztott kancát egy hétig hormonokkal és egyéb gyógyszerekkel kezelik, melynek hatására megindul a tejelválasztás. Ekkor az állatorvos a kanca méhszáját és péráját ingerelve a „szülést imitálja”, majd ezt követően mutatják be a csikót a kancának. Többnyire sikerrel jár az ismerkedés, de fel kell készülni arra az esetre is, ha a kanca nem fogadja el, esetleg elrúgja, megtámadja a csikót, ezért két ember jelenléte szükséges. Az egyik a kancát figyeli, a másik pedig a csikót támogatja, védi szükség esetén. Amennyiben a kanca elfogadja a csikót, még két hétig kapja a gyógyszeres kezelést, hogy a tejtermelés fennmaradjon, ezt követően már a megszokott módon, magától képződik elegendő mennyiségű tej.
Annak a kockázata, hogy az anyajelölt elutasítja a csikót, ugyanakkora a frissen elválasztott és a hormonkezelt kanca esetében – elsősorban a kanca alaptermészetén múlik.
Ha nincs kéznél „nevelőanya”, akkor a csikó társas nevelése, szocializációja szempontjából megteszi egy szelíd herélt, vagy más, leválasztott csikók társasága is. Ha szem előtt tartjuk a helyes táplálási és nevelési alapelveket, tökéletes lovat nevelhetünk árva csikónkból, melyet senki nem tud majd megkülönböztetni természetes módon felnevelt társaitól.

Cikk: Az árva csikó felnevelése

SALVANA MEGOLDÁS:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük