Szakmai anyagok

Csikónevelés

Úgy gondoljuk, hogy mindaz, amit megtehetünk lovunkért, az a csikó megszületésénél kezdődik és mindaz ami a következő 3-4 évben történik vele, az alfája-omegája lovunk életének. A legtöbb dolog a géneknél dől el, de rengeteg olyan tényező van, amely befolyásolja lovunk sorsát és ezekben mind mi a gazdák tudunk javítani vagy rontani a helyzeten.
Az első, egy nagyon fontos rész egy ló életében: neveli az anyja vagy sem? Ez több okból sem feltétlenül egyértelmű. Sajnos egyre gyakrabb, hogy a kanca valamilyen okból az ellés után elpusztult. Ez előfordul szinte azonnal és van, hogy csak 1-2 hónappal az ellés után.
Mi ilyenkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy ameddig a pénztárca engedi csikótejporral(Salvana Fohlenmilch) pótoljuk a kanca tejét, majd amikor már szálal(kezdi enni a szénát) a csikó, Salvana Kompakt Müsli Youngsterrel vagy Salvana Starter táppal kezdjük el etetni. A müzli mindig a jobb választás, mert olyan nagy mértékben feltárt részekből áll, mely segíti a jó emésztést, ezzel látványosan erősíti a csikó fejlődését. A Starter tápot azoknak szoktuk javasolni, akiknél a csikó természetes módon az anyjával nevelkedett. Nagy növekedési erejű csikók esetén szoktuk még javasolni a Salvana Calcium Plus nevű kálcium kiegészítőt, hogy a csontok fejlődése megfelelő módon tudja követni a test nagymértékű fejlődését.

8 hónapos kórtól adható a Salvana Junior táp, mely minden igényt kielégítően tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint a megfelelő növekedéshez szükséges energiát és fehérjét. Ez a táp mindaddig adható, míg lovunk növésben van.

Szőrváltás és a pata repedezése vagy bárminemű szőr/pata elváltozása esetén erősen ajánlott biotin adagolása, mely a Salvana Biotin drazsé esetében egy finom drazsé formában könnyen adagolható napi szinten, abrakba keverhető vagy kézből is adható. Tudni kell, hogy az éppen aktuális pata már nem javítható, de ami ez után nő a biotin hatására egészséges és erős lesz, de emellett kiemelendő, hogy nagy szükség van a megfelelő patkolókovácsra, aki a csikó lábszerkezetének és pataminőségének megfelelően tudja helyreállítani és segíteni a növekedő patát.

Ha a csikó nem nálunk születik, hanem fél éves kor után kerül hozzánk, némi nyalánksággal megvesztegethető, hogy könnyebben gazdájához és új lakhelyéhez szokjon. Erre bevált módszer a Salvana Leckerli jutalomfalatok, melyek kézből adhatóak és kellemes almás, répás vagy édesgyökeres aromájukkal, jó élményt kötnek az emberi kézhez, mely adta. A bizalom kiépítése minden esetben nagyon fontos a ló és gazdája között, mert az ember és a ló is ennek segítségével érzi magát biztonságban és ez egyfajta alapját képezi a közös jövőjüknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük